Döviz Kuru Nedir? » Dolar Kaç TL ?
  • YARIM ALTIN
    7.923,00
    % 0,16
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3935
    % 0,15
  • € EURO
    35,0600
    % -0,14
  • £ POUND
    41,5246
    % 0,70
  • ¥ YUAN
    4,4818
    % 0,08
  • РУБ RUBLE
    0,3503
    % 0,15
  • BITCOIN/TL
    2291579,309
    % 2,93
  • BIST 100
    9.079,97
    % 3,10

Döviz Kuru Nedir?

Döviz Kuru Nedir?

En anlaşılır tabiri ile döviz kuru yabancı ülke paralarına verilen genel bir isimdir. Bir ülkeye ait para biriminin başka bir ülke parası karşılığındaki değeri kurun belirlenmesini sağlar. Bu kur kapsamında yapılan işlemler satış ve alış kuru olmak üzere ikiye ayrılır. Alış kuru döviz alırken geçerli olan fiyatken satış kuru ise nakdin ya da dövizin satışı sırasında kullanılan fiyatlardır.

Son dönemlerde piyasalarda hareketliliğin fazla olması sebebiyle bu kurlarda yoğun değişmeler görülmektedir. Küreselleşen dünyanın bir sonucu olarak uluslar arası para birimlerinin daha değerli hale gelmesi döviz kurunun değerlerinde artışlar meydana getirmiştir. Kurlarda yaşanan bu değişimleri anlık olarak takip edebilmek için internet üzerinde yer alan platformlardan destek alınabilir.

Döviz Kuru Çeşitleri Nelerdir?

Döviz kurları kendi içerisinde dört çeşide ayrılır.

Nominal Kur :

Yabancı ülkelere ait para birimlerinin ulusal para birimi karşılığındaki değerini ifade eder.

Reel Kur :

Elde edilen nominal kur değerinin enflasyon oranları ile yeniden düzenlenmesi ve enflasyondan arındırılmasıyla ortaya çıkan değerdir.

Çapraz Kur :

Yabancı ülkede geçerli olan para biriminin başka bir yabancı ülke para birimi karşısında sahip olduğu değer olarak açıklanır.

Efektif Kur :

Nominal kurlar belli ölçütlere göre seçilmekte ve uygun ağırlıklandırma yöntemi kullanılarak ortalaması alınmaktadır. Bu ortalamanın ulusal para birimi karşısındaki değeri efektif kur olarak adlandırılır.

Döviz Kuru Politikaları Nelerdir?

Ülkeler tarafından uygulanan döviz kuru politikaları kendi içerisinde üç çeşide ayrılmaktadır. Bunlar esnek döviz kuru, sabit kur sistemi ve denetimli kur sistemi olarak ifade edilir.

Esnek piyasa döviz kuru; Merkez Bankası’nın döviz kuruna müdahalede bulunmadığı sistemi ifade eder.

Sabit kur sistemi; ulusal para biriminin değerinin Merkez Bankası tarafından yabancı para birimlerine karşı belirli bir kur seviyesinde eşit tutulması şeklinde uygulanır.

Denetimli kur sistemi uygulamasında ise sistem Merkez Bankası tarafından denetlenmektedir. Buna göre döviz kurlarının gelecek dönemlerde istenen düzeyde olmayacağı öngörülmekte ve bu nedenle müdahalelerde bulunularak kontrol altına alınması sağlanmaktadır.

Döviz Kuru Ve Parite İşlemleri

Döviz kurunda bu tür işlemler yapılırken parite kavramı da öne çıkmaktadır. Tanım olarak bakıldığında parite farklı ülkelere ait para birimlerinin birbiri karşısında sahip oldukları değeri ifade eder. Örneğin doların Euro karşısındaki değeri Dolar/ Euro paritesi olarak açıklanır. Bu pariteler hesaplanırken sembollerden yardım alınır. Para birimlerine göre çiftler oluşturulur ve buradaki ilk sembol baz para, ikinci sembol ise karşıt para olarak tanımlanır. Örneğin 6 doların 3 Euro’ya karşılık geldiği düşünülürse bu durumda Dolar Euro paritesi 0,5 olacaktır. Bu tür hesaplamalar tüm yabancı para birimlerinin o an geçerli olan değerleri üzerinden yapılabilir.

Parite hesaplaması yapılırken uluslar arası piyasalarda yer alan katılımcıların yaptıkları işlemler ile ülkelerin mevcut ekonomik şartları ve sahip oldukları güncel faiz oranları dikkate alınmalıdır. Türkiye ekonomisi için bakıldığında Euro ve dolar paritesinin önemli bir yere sahip olduğu görülecektir.

Döviz Kuru Nasıl Belirlenir?

Döviz kuru belirlenirken faizler, küresel ya da ülke içinde gerçekleşen krizler, piyasadaki para akışı, döviz alım satım işlemleri gibi faktörler dikkate alınmaktadır. Bunlar içerisinde özellikle faizler son derece etkili olup kurların belli bir oranda kalması amacıyla Merkez Bankası tarafından müdahaleler yapılır. Bunun sonucunda faizlerde aşağı ya da yukarı yönlü hareketlilik yaşanır ve bununla birlikte döviz kurunda da oynamalar olacaktır. Büyük bankalar tarafından uygulanan faiz sabitleme ve dengede tutma politikaları bu noktada öne çıkmaktadır. Faiz, değişikliği, ekonomik kriz, yatırım getirisinin azalması gibi durumlarda yatırımcılar genellikle başka ülke paralarına doğru yönelecektir.Bu nedenle hareketliliğin kontrol altında tutulması büyük önem taşır. Benzer durum parite hareketlilikleri için de geçerlidir.

YORUMLAR YAZ