SGK tarafından askerlere tanınan haklardan biri olan askerlik borçlanması emekli olmayı daha kolay hale getirir. Askerde geçirilen süreyi borçlanma olarak sayan bu uygulamada er, erbaş ya da yedek subay olarak geçirilen sürelere ilişkin prim ödemeleri yapılır. Emekli olabilmek için gerekli olan şartlar arasında sigortalılık süresi, yaş ve prim ödeme gün sayısı gibi koşullar vardır. Bunları eksiksiz olarak daha erken şekilde karşılamak isteyen erkekler askerlik borçlanması yapabilirler. Bunun için gerekli belgelerle birlikte Sosyal Güvenli Kurumu’na başvuru talebi iletilir. Askerlik yapıldığını ortaya koyan belgeler ile sadece bu geçen süreyi karşılık gelen primler için ödeme gerçekleştirilir. Ödenecek olan tutarın net rakamı değişiklik göstermekte olup bu ödeme için bankalardan kredi talep edilebilir.
Askerlik Borçlanması Ve Banka Kredisi
Bankalardan askerlik borçlanması için kredi çekmek istenildiğinde bu borçlanmaya özel kredi türü bulunmayıp tüketici ihtiyaç kredisi kullanılabilir. Uygun faiz ve vade seçenekleri ile verilen bu kredilerin tutarı daha düşük olup borçlanmaya karşılık gelen prim bedelini ödeyecek düzeydedir. Farklı bankalardan atmış aya varan vadeler ile alınabilecek kredi için belirlenen koşullar değişiklik gösterir. Kredi faiz oranları ile ilgili düzenlenen kampanyalar sayesinde %1,03’ten başlayan düşük oranlarla kredi çekilebilir. Bunun için bankaların istediği koşulları sağlıyor olmak gerekir. Örneğin Halkbank maaşını kendinden alan müşterilerine özel %1 oranlarınla kredi vermektedir. Azalan, artan ya da sabit tutarlı ödenen kredi taksitleri ile borçlanma ödemeleri rahatça yapılabilir.
Askerlik Borçlanması Ne Kadardır?
2021 yılı askerlik borçlanması tutarları için alt sınır günlük 119,25 TL*%32 ile 38,16 TL olarak belirlenmiştir. Üst sınır olarak ise bir gün için 894,38 TL* %32 hesaplamasından 286,20 TL şeklinde açıklanmıştır. Bu değerlere göre askerlik borçlanması yapılabilir. Örneğin 18 ay askerlik yaparak 540 gün dolduran kişiler için ödenmesi gereken tutar 20.606,4 TL olacaktır. Hesaplama yapılırken o ayın 28, 29 ya da 31 olduğuna bakılmaz ve doğrudan bir ay 30 gün olarak kabul edilir. Bu durum ayın başlangıcının ya da bitişinin herhangi bir güne rastlaması için de geçerlidir.
Askerlik Borçlanması Kredisi İçin Koşullar Nelerdir?
Bankalardan askerlik borçlanması için kredi çekerken ihtiyaç kredisi koşulları dikkate alınabilir. Ziraat Bankası tüketici kredisi koşulları incelendiğinde kredi vadesi otuz altı aya kadar olup şahsi ya da maddi teminat alınır. Kredi başvurusunun tamamlanabilmesi için gerekli belgelerin ibraz edilmesi gerekir. Bunlar arasında başvuru formu, kişinin çalışma durumunu gösteren gelir belgesi, nüfus cüzdanı, pasaport fotokopisi ya da sürücü belgesi gerekir. Eğer banka gerekli görürse kendi başka belgeler de talep edebilir. Kişinin kredi notu ve bankacılık geçmişine bağlı olarak kredi faiz oranlarında avantajlı seçenekler sunulabilir. Kredi başvurusu yapmak isteyenler bankanın şubeleri, web sitesi, internet şubesi, mobil, ATM ve çağrı merkezi üzerinden başvurularını iletebilirler.
Askerlik Borçlanması İçin Banka Kredisi Hesaplama
2021 yılına ait güncel rakamlar üzerinden askerlik borçlanması kredisi hesaplama yapılabilir. Bu amaçla internette bulunan kredi hesaplama araçları kullanılabilir. Böylece bankalar tarafından sunulan faiz oranı ve geri ödeme planına ait tahmini değerlere ulaşılabilir. Hesaplama yapılırken kredi türü, tutarı ve vadesi seçilerek hesapla sekmesine tıklanır. Geçerli olan faiz oranları sistem tarafından otomatik olarak gösterilir. İhtiyaç kredilerinde genellikle çoğu banka otuz altı ay vade vermekte olup bazı bankalarda bu durumun istisnaları mevcuttur. Hesaplamayla birlikte aylık taksit, toplam geri ödeme, ek maliyetler gibi kredi detayları da görülecektir.