Emekli İşyeri Açtığında Vergi Öder mi, Kesintiler Neler? » Dolar Kaç TL ?
  • YARIM ALTIN
    7.920,00
    % 0,02
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3774
    % 0,15
  • € EURO
    34,9722
    % -0,32
  • £ POUND
    40,9701
    % 0,17
  • ¥ YUAN
    4,4812
    % 0,08
  • РУБ RUBLE
    0,3496
    % 0,05
  • BITCOIN/TL
    2272544,184
    % 0,89
  • BIST 100
    9.079,97
    % 3,10

Emekli İşyeri Açtığında Vergi Öder mi, Kesintiler Neler?

Emekli İşyeri Açtığında Vergi Öder mi, Kesintiler Neler?

Emeklilerin işyeri açması merak edilen bir konu olup bununla ilgili çeşitli kolaylıklar ve istisnalar vardır. Gelir elde etmek ya da günlerini değerlendirmek için bir yer açmak isteyen emekliler şahıs şirketi kurunca ya da bir işyeri açınca emekli olmayan vatandaşlara kıyasla farklı bir yol izlerler.

Pek çok kişi emeklilik sonrasında vaktini değerlendirmek amacıyla bir işle meşgul olmak ister. Bu gibi hallerde maaştan kesinti olmaması için durumun SGK’ya bildirilmesi gerekir. Eğer yanlış ya da eksik bildirim yapılırsa yeniden maaş alınabilmesi için bu yanlışlığın düzeltilmesi gerekir. Bunun için 10 iş günü süre tanımlanmıştır. Bu süre içinde düzletme yapılamayacaksa dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne işveren tarafından dilekçe yazılmalıdır.

Emekli Olduktan Sonra Çalışılır Mı?

Genellikle emekli olmak çalışma hayatının bitmesi olarak ifade edilir. Ancak isteyen vatandaşlar iş yaşamlarını emeklilik sonrasında da devam ettirebilirler. Bunun için yapılması gereken en önemli davranış çalışmanın SGK’ya ya da ilgili muhasebeciye bildirilmesidir. Gerekli bildirimler yapılmadığı takdirde ödemelerde kesintiler ve aksamalar olacaktır. Muhasebecilere bildirim yapıldığında emekli kişinin işe başlama durumu sosyal güvenlik destekleme primine bağlı çalışanlar olarak kayda geçilir. Bunun tam aksine bütün sigorta kollarına bağlı çalışanlar şeklinde bildirim yapılmışsa bu durumda emekli maaşı alan kişinin aylığından kesinti yapılacaktır. Bu nedenle muhasebeci ya da bununla yetkili kişinin işini yanlışsız olarak yapması maaş alan kişi açısından önemlidir.

Emeklilerin İşyeri Açması Ve Vergilendirme

İşyeri açan kişiler Bağkur kapsamında değerlendirilir. Ancak emekliler kendi işyerlerini açtıklarında bunun için bir prim ödemelerine gerek yoktur. Onun yerine sosyal güvenlik destek primi ödemesi alınır. Bu ödeme emekliye ilgili alanlarda sosyal hizmet ve vergi desteklerinin sağlanabilmesi amacıyla tahsil edilir. Oranı yüzde 10 olan bu kesinti bağkur primi olarak kabul edilmez. Emeklilerin yanı sıra dul maaşı ya da ölüm aylığı alanlar, iş göremezlik raporu olanlar, malulen emekli olanlar da işyeri açtıklarında Bağkur’a dahil olurlar ve prim ödemesi yaparlar. Genellikle yapılacak kesintiler için oran %10 olarak belirlenmiştir.

Emekliler İşyeri Açtığında Hangi Kesintiler Yapılır?

Emekliler işyeri açtığında yapılacak kesintiler Sosyal Güvenlik Destek Primi ismi altında alınır. Bunlar için belirlenen oran %10 olup şahıs şirketi kuran, Limited şirket ortaklığı olan, yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan, anonim şirket kurucusu ya da ortağı olan emeklilerin maaşından kesilir. Çoğunlukla daha küçük ölçekli olan işler için şahıs şirketi kurmak kazançlı olacaktır. Bunun için şirketin yıllık kar oranının 22 bin lirayı aşmaması gerekir. Bu süreçte vergi ödemeleri ihmal edilmemelidir. Kira işyerleri için stopaj, şahıs şirketi kurucularının tabii oldukları vergiler bunlar arasındadır. Emekliler için tek fark Bağkur ödemesinin olmamasıdır. Şartlar tüm meslek tanımları için geçerlidir.

Emekliler İşyeri Açarsa Maaşı Kesilir Mi?

Emeklilerin iş yeri açmaları halinde maaş kesintisi normal şartlarda söz konusu değildir. Şahıs şirketi kuran emeklilerin aldıkları maaştan bir kesinti olmaz ve bu kişiler istisnai haller hariç olmak üzere bağkurlu olmazlar. Bunun için gerekli olan vergi kurumsal olarak ödenir.

İşyeri açmak isteyen emekliler teşvik konusunda da merak içinde olup devletin bununla ilgili henüz herhangi bir çalışması yoktur. Bu teşvikler 18 ile 29 yaş arasında ve ilk defa işyeri açan genç girişimciler için vardır. Bunların bağkur primleri bir yıl boyunca devlet tarafından ödenir ve kendileri üç yıl süreyle gelir vergisi ödemelerinden muaf tutulurlar.

YORUMLAR YAZ