GSS Prim Borçları Nasıl Silinir 2021 » Dolar Kaç TL ?
  • YARIM ALTIN
    7.962,00
    % 0,26
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3740
    % 0,15
  • € EURO
    35,0540
    % -0,12
  • £ POUND
    41,0428
    % 0,30
  • ¥ YUAN
    4,4845
    % 0,16
  • РУБ RUBLE
    0,3505
    % 0,32
  • BITCOIN/TL
    2266965,270
    % -0,29
  • BIST 100
    9.126,64
    % 0,51

GSS Prim Borçları Nasıl Silinir 2021

GSS Prim Borçları Nasıl Silinir 2021

GSS Prim Borçları Nasıl Silinir? Pek çok kişinin şikayetçi olduğu genel sağlık sigortası prim borçları ile ilgili işlemler genellikle e-devlet platformu üzerinden yürütülür. Kendisine prim borcu çıkan kişiler bu borcu ödeyemediklerini gelir testi ile ispat etmediyse ya da ödeme durumları yoksa borçlarını sildirebilir ya da yapılandırabilir.

GSS prim borcu yapılandırma milyonlarca kişiyi ilgilendirmekte olup borç sildirme işleminden yararlanabilmek için gelir testine girmemiş olma şartı vardır. Sonradan yapılacak test sonucuna göre ödeme gücü olmadığı ispat edilen kişilerin borcu silinecektir. Aynı zamanda borcun silinmesi için aylık kişi başına gelirin ne düzeyde olduğu incelenir. Gelir testinin yapılabilmesi için ikametgahın olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapılır. Bu işlemlerin yapılabilmesi için yeni düzenlemeye göre son tarih 30 Kasım 2021 olarak belirlenmiştir.

GSS Prim Borçları Silme Başvuruları

Tebliğ edilen GSS prim borçlarını sildirmek için tebliğin yapıldığı SGK müdürlüklerinden ya da uzaklık halinde bulunulan yerdeki SGK müdürlüğüne itiraz edilebilir. İtiraz sırasında gelir testine başvurularak borcun ödenemeyeceği bildirilir. Yapılan başvurunun kabul edilebilmesi için haklı bir itirazın bulunması gerekir. Bugüne kadar hiçbir sağlık hizmeti almadığını iddia etmek, GSS tescilin iptalini istemek ya da doğrudan GSS istememek itirazın kabul edilmediği durumlar arasında yer alır. 5510 sayılı kanunun 60. Maddesine göre sosyal güvencesi bulunmayanlar talep haline bakılmaksızın sağlık sigortalı sayılır ve prim borçlu olabilirler. Hiçbir sağlık hizmetinin alınmaması bu durumu değiştirmez. Borcun silinmesi için normal koşullar altında ödeme yapmak gerekir.

GSS Prim Borcu Sildirme Koşulları Nelerdir?

Var olan gss prim borcunu sildirmek için ilk yöntem borcun ödenmesidir. Bunun haricinde GSS kapsamına giren kişinin aslında bu sigorta için uygun olmadığı anlaşılırsa borç kendiliğinden silinecektir. Özellikle annesinden ya da babasından sağlık yardımı alma hakkı bulunan öğrenciler öğrenci belgesi ile bu hali ispat ettiklerinde ilgili döneme ait borçları silinecektir.

GSS prim borcu sildirme koşulları arasında söz konusu kişinin gelir durumunun yetersiz olmasından dolayı yeşil kart kapsamına girmesi yer alır. GSS’ye dahil olan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler SGK tarafından tescil edilir ve gelir testi sonucu gelene kadar otuz günlük prime esas kazanç tutarınca prim tahakkuk eder. Buna karşın sigorta kapsamına alınan kişiye gelir testi sonucu gönderilmemişse kişi GSS tarihini değiştirir ve bu sayede önceki dönemlere ait borçları silinecektir.

GSS Borcu Nasıl Yapılandırılır?

Genel sağlık sigortası borçlarını yapılandırmak için internet vergi dairesine giriş yapılır ve yapılandırma talebinde bulunulur. Burada borcun bağlı bulunduğu vergi dairesi ya da daireleri otomatik olarak seçilir. Eğer yapılandırılmak istenmeyen bir borç varsa onun işareti kaldırılabilir. İnternetten yapılandırma başvurusunda bulunabilmek için kefiller, mirasçılar, kanuni temsilciler, şirket ortakları gibi kamu borçlusu sıfatına sahip olabilecek kişiler arasında yer almamak gerekir. Bu kişilerin başvuruları e- posta yolu ile ya da doğrudan vergi dairesine gidilerek yapılır. Başvurular incelendikten sona GSS yapılandırma işlemi gerçekleştirilir.

GSS Prim Borçları Ödenmezse Ne Olur?

Genel sağlık sigortası prim borçlarının ödenmemesi durumunda borcun üzerine gecikme zammı eklenir ve toplam tutar artarak varlığını sürdürür. Hiç ödenmeme durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından haciz ve icra yollarına başvurulur. Borç tahsil edilemediğinde diğer kanun yollarında avukatlık masrafı gibi ek maliyetler de çıkacaktır. Uyarılara rağmen borç ödenmediğinde ilgili kişinin sağlık hizmetlerinden faydalanması önlenecektir. Bu faydalanmanın tekrar devam edebilmesi için borçlarının tamamının ödenmesi gerekir. Bir kısmının ödenmesi bunun için yeterli değildir.

YORUMLAR YAZ