Kredi ödemelerinde aksamalar yaşayan kullanıcılar için cazip bir fırsat olan kredi yapılandırma detayları bankadan bankaya farklılık gösterir. Nakde sıkışan vatandaşların büyük bir bölümü bankalara kredi başvurusunda bulunarak bir ödeme planına bağlanır. Bu plana sadık kalınmadığı takdirde mevcut borca ekstra faiz eklenir ve ödenmesi daha zor hale gelir. Bu gibi durumlarda kredi borcu yapılandırılır ve aylık ödeme kişiye uygun şekilde düzenlenir.
Yapılandırma için banka tarafından farklı bir faiz oranı sunulur ve geriye kalan borç yeniden hesaplanır. İşin özüne baktığınızda mevcut borcunuz kapanır ve banka size tekrar kredi verir. Bu sayede daha uzun vadede ve daha düşük faiz oranı ile borçlanılır. Güncel kredi yapılandırması faiz oranları için bankaların iletişim kanallarından bilgi alınabilir.
Kredi Yapılandırmada Nelere Dikkat Edilir?
Kredi yapılandırırken dikkat edilmesi gerekenler kullanıcı açısından avantaj sağlar. Buna göre mevcut ve yeni koşullar arasında kıyaslama yapılmalıdır. İlk sırada faiz oranı karşılaştırması gelir ve bu iki oran arasında on beş yirmi puanlık bir fark olmalıdır. Bu sayede yapılan refinansman daha kazançlı hale gelir.
Bankalar kredi kapatırken genellikle %2 oranında komisyon talep eder. Dolayısıyla yapılandırma halinde bunu göz ardı etmemenizde yarar vardır. Özellikle Mortgage kredilerinde faiz oranı ile birlikte komisyon ve benzer işlem ücretleri de alınır. Faiz oranı düşük olmasına karşın masraflar yüksekse bu durumda yapılandırma pek kazançlı olmayabilir. Bu nedenle borç yapılandırılırken birkaç bankadan birden teklif alınmalı ve bunlar arasından en uygun olanı tercih edilmelidir.
Kredi Borcu Nasıl Yapılandırılır?
Kredi borcunun yapılandırılması banka tarafından gerçekleştirilir. Bu amaçla banka ile müşteri arasında birebir iletişim kurulur. En uygun faiz oranı ve masraf seçenekleri değerlendirilir. Güncel faiz oranlarından farklı olarak belirlenen yapılandırma oranları incelenir ve avantajlı olan seçilir. Kredi borcunun doksan günlük gecikmesi halinde banka tarafından borçluya yapılandırma teklif edilebilir. Bu durumda işlem süreci daha kısa olacaktır. Buna alternatif olarak taksitleri azaltmak ve kredi vadesini uzatmak adına müşteri doğrudan kendisi de bankaya yapılandırma başvurusunda bulunabilir. Uygun koşulları sağlayan kişiler için yapılandırma işlemi onaylanacaktır.
Konut Kredisi Yapılandırma
Genellikle kullanıcıların en çok başvurdukları yapılandırma türü konut kredisi yapılandırma olmaktadır. Uzun vadeli ve yüksek taksitli olması sebebiyle bu kredi türünde ödeme güçlüğü çeken kullanıcı sayısı oldukça fazladır. Mevcut konut kredisinin yapılandırılması bankanın inisiyatifinde olup bunun kabul edilmesi için yasal takip başlamamalı ve borcun üzerinden doksan gün geçmiş olmalıdır. Bu süre zarfında genellikle banka müşterisine yapılandırma teklifi iletir. Verilen yapılandırma kararı ile aylık ödenen taksitlerin toplam tutarında azalma yaşanabilir.
Yapılandırma için geçerli olan faiz oranları konut kredisi için farklıdır. Bunu öğrenmek için banka ile iletişim kurmak gerekir. Bu oranlar anlık faiz oranları ile karıştırılmamalıdır. Aksi halde kazançlı bir yapılandırma tam tersine dönüşebilir.
Kredi Yapılandırma Ne Zaman Olur?
Kredi yapılandırma zamanı için borcun gecikmesinden önceki dönem tercih edilmelidir. Taksit döneminin gelmesiyle birlikte maddi durumunun kötüye gittiğini ve taksitlerini ödeyemeyeceğini düşünenler için en iyi seçenek yapılandırma olacaktır. Bu durumda bankaya başvuru yapılmalıdır. Eğer taksitler biriktikten sonra başvuru yapılırsa bunun etkisiyle kredi notu düşecektir. Notun düşmesi de banka açısından olumsuz olarak karşılanacak ve yapılandırma talebinden olumlu yanıt alma olasılığı azalacaktır. Bu nedenle borçlar takip edilmeli, yasal sürece girmeden talepte bulunulmalıdır. Kredi notunun yüksek olması yapılan başvurunun onaylanma ihtimalini artırır. Yasal süreç başladıktan sonra borcun ödenmesi daha da zorlaşır.